Порівняння з конкурентами

Порівняння з конкурентами

0
Порівняння з конкурентами

Рано чи пізно будь-який продукт починають порівнювати з конкурентами. І, схоже, ми теж помаленьку наближаємося до цієї точки. Хотілося б поділиться своїми думками з цього приводу. Відразу обмовлюся, тут не буде йтися про порівняння рішень від інших виробників з Валентиною. Швидше невеличкий коментар.

Чи коректно порівнювати Валентину з рішеннями від інших виробників? Я думаю цілком. Адже для кінцевого користувача важливо мати можливість досягти своїх цілей. У нашому випадку - це зуміти за найкоротший термін реалізувати свої ідеї і сконструювати готову викрійку. Тому це потрібно відразу враховувати перед тим як починати використовувати будь-яке рішення. Що б не виявилося, що ось-ось і все було б супер, але не вистачає однієї, двох, трьох важливих функцій.

Саме тому порівнювати доречно і потрібно. Ось тільки ми за конструктивну критику. Критика в стилі “не підходить для професійного використання” і тому подібні не допомагають зрозуміти суті недоліку. Так чого не вистачає? Розкладки, міток, роботи з історією або чогось іншого? Що б не вийшло, що глянув одним оком, все не так як я звик, значить не годиться.

Мислення - це дуже важлива річ. Іноді ми потрапляємо в свого роду пастку. Нам так простіше, це вимагає менше енергії. До цього схильні все. Люди давно це помітили. Важливо не краще, а те що ми знаємо. Важливо не краще, а те що ми першим спробували. Нестандартні речі викликають у нас роздратування, оскільки вимагають час на адаптацію. Ось чому з часом на ринку починає домінувати один гравець. Ми схиляємося до чогось одного і не завжди кращого, але в остаточному підсумку це економить сили, час і гроші.

Ще одним джерелом критики є корисливі мотиви. Наприклад, хтось відчуває загрозу з боку конкурента. Тоді його потрібно зганьбити, а його ідею розтоптати і таким чином втримаються на вершині. В інтернеті легко можна знайти срачі менеджерів з продажу конкуруючих контор. Або ж заявив фанатів того чи іншого продукту. Така, навіть конструктивна критика, загорнута в емоції і погано сприймається приймаючою стороною. Адже відразу відчувається, метою є не поліпшення об’єкта критики, а переклад уваги на те з чим порівнюють.

Чи є у Валентини недоліки? Та повно! Можна віджартуватися, що вона повністю складається з недоліків. А якщо говорити серйозно, то все залежить від ваших вимог. Ось так однозначно заявляти готова або не готова не можна. Комусь функціоналу буде вистачати повністю, комусь трохи не вистачати, а для когось це взагалі не підходяще рішення. Не вирішуйте за всіх. Я розумію, що у вас може бути скільки завгодно багатий досвід. Але, який би великий він не був, одна людина все знати не може. Уже не раз бували випадки, коли люди не розуміли навіщо та чи інша функція присутня в програмі. За принципом мені не потрібно, значить і іншим не потрібно.

Особисто ми вважаємо, що не реалізували весь функціонал необхідний для задоволення всіх потреб конструктора. Саме тому номер версії 0.7, а не 1.7 або 10.7. Перша цифра залишається 0 і це означає, що ми ще не добралися до повного задоволення всіх потреб.

Якщо у Валентини так багато недоліків, то повинно ж бути хоч кілька переваг. І ми думаємо, що такі є. Перше, що вам прейдёт в голову, це безкоштовність. Ну так, тільки це окремий випадок руху за вільне програмне забезпечення, частиною якого ми є. І вільне програмне забезпечення не завжди поширюється безкоштовно, про що ми вже згадували раніше. Іншими словами - це альтернативний підхід до розробки і поширення програмного забезпечення. Модель не ідеальна і має купу недоліків і нюансів, але сьогодні ми не про це. Наскільки відомо, зараз не так багато користувачів проекту використовують можливості які їм надає такий підхід. Але це не означає, що в майбутньому це не зміниться. Зараз ціна володіння досить низька, плюс до всього іншого, у вас є повна свобода установки копій програми. Не багато проектів намагаються підтримувати відразу три платформи: Windows, Mac OS і Linux. Доступ до вихідних кодів дозволяє не залежати від виробника і робити зміни самостійно. Модель СПО передбачає колективний спосіб розробки. Саме тому ідей щодо поліпшення у нас хоч відбавляй. Спасибі всім хто взяв участь.

Особисто для нас важливою перевагою проекту є свобода і незалежність від виробника. Це робить проект доступним і цікавим широкому загалу. Поступово ми нарощуємо функціонал. У нас немає іншого шляху, або ми зробимо інструмент для себе, або ж залишимося на узбіччі прогресу. Адже у нас немає можливості використовувати продукти інших виробників, явно не розрахованих на таких, як ми. Ми сподіваємося те ж саме відчувають і інші користувачі Валентини. Адже вони з нами і намагаються нам допомогти.

Як ми вже згадували на початку, критика повинна бути конструктивною. Можна скільки завгодно бурчати про несправедливий світ, високі ціни, маленькі команди, які не вдячних людей і т.д. Але до вирішення це не наблизить. Замість цього ми беремо своє життя в свої руки і робимо інструмент, який нам потрібен. І пропонуємо вам приєднається до нашої команди і спільноти і разом зробити цей світ хоч трішечки кращим. Адже саме це є нашою метою - процес який наближає нас до ідеалу. Поки у нас є мета заради якої ми робимо нашу справу ніхто не здатний нас зупинити. А використовувати Валентину чи ні вибір робити тільки вам.

Коментарі

Коментарів поки немає.

Залиште свій коментар