Чому Валентина безкоштовна?

Чому Валентина безкоштовна?

0
Чому Валентина безкоштовна?

Чому Валентина безкоштовна? Час від часу таке запитання виникає у людей які вперше дізнаються про проєкт. А справді, чому? І чи це дійсно так? Давайте розбиратися.

Під безкоштовністю в нашому випадку розуміють спосіб розповсюдження. Адже програма розповсюджується вільно, без стягування плати, а значить в розумінні більшості вона безкоштовна. Та насправді це далеко не так.

Всі живі істоти на нашій планеті постійно постають перед викликами. Як і де знайти їжу, як уникнути хижака, як розмножитися та багато інших. Для цього розробляється багато технік: крила, покриви, спеціальні органи і таке інше. Від примітивних рішень до дуже складних. При цьому одночасно може існувати і конкурувати декілька рішень однієї і тієї ж проблеми.

Людина у цьому сенсі не виключення. Людству доводиться знаходити відповіді на велику кількість викликів. Від їжі і житла до способів організації суспільства. Ми проводимо сторіччя в боротьбі поглядів і підходів, боротьбі систем. Допоки одна зі сторін не поступиться іншій.

Методи досягнення цілей рідко можна назвати ідеальними, але на певному етапі еволюції вони дозволяють нам досягати поставлених цілей. Методологію яку обрали ми дозволяє нам організувати створення, тестування і розповсюдження програмного забезпечення, розробленого нами. Чому саме таку? Людині не знайомій з розробкою ПЗ хибно може здатися, що результатів які ми досягли на даний момент можна було б так же легко досягти використовуючи традиційну модель. Але це не так. Для створення такого рівня продукту необхідно володіти усіма ресурсами. Необхідні значні інвестиції, потрібен ринок і купівельна спроможність. Якщо поглянути на сьогоднішній стан речей, то стає зрозуміло основний тренд в цій галузі. Основним рішенням є САПР, існування параметричних креслень часто ігнорується. Основна маса існуючих рішень орієнтовані на підприємства з відповідним цінником. Валентина на цьому фоні явно йде проти основного тренду, піднімаючи питання про повернення до використання пераметризації і розробки більш досконаліших сучасних методик.

Спостерігаючи за успіхами впровадження Валентини можна зробити невтішні висновки про малоймовірність успіху бізнес моделі продажу ПЗ в даних умовах. Ринок тільки створюється. Поступово, завдяки появі нашого проекту, відбувається повернення до ідеї роботи з параметричними викрійками. Це можна назвати відродженням. Проте без підтримки великих підприємств не можливо уявити собі успіх цієї технології.

Як це не рідно буває, існування потреби ще не гарантія привабливості ідеї. Проте сама необхідність в розробці такого ПЗ нікуди не зникає. Ми ті хто вірить і не можемо собі уявити кращого способу проектувати викрійки. На щастя людство знайшло альтернативний підхід — рух вільного програмного забезпечення (ВПЗ). Ця модель — це відповідь на потреби людей, яких не може задовольнити класична модель розробки і розповсюдження. Філософія в основі якої лежить право людей на володіння і модифікацію ПЗ. В рамках цієї статті ми не будемо розглядати всі аспекти цієї моделі, а тільки той, що цікавить нас найбільше — ціну. Для тих хто хоче дізнатися більше радимо звернутися до відповідної літератури.

Яку б модель ви не обрали у продукту завжди буде ціна. Ось тільки спосіб розподілення навантаження буде відрізнятися. При моделі ВПЗ навантаження розподіляється між учасниками проекту. ПЗ розповсюджується безкоштовно, але за цим дуже часто стоїть необхідність самостійного пошуку вирішення проблем. Наприклад, відсутність професійної підтримки і документації. Від користувачів очікується активна участь у обговореннях та тестуванні. Дуже часто користувачі забувають про цей факт. Мислячи в парадигмі платного ПЗ, ми сприймаємо нульову ціну як приємний бонус і не замислюємося що за цим стоїть. А потім постає розчарування, зовсім тут не доречне, якщо продукт не може задовольнити ваших потреб. Адже пропонується і передбачається ваша безпосередня учать у розвитку програми. Ніхто не зобов’язаний покидати свої справи і швидко мчати щоб вирішити вашу проблему.

Процес можна собі уявити базаром на який люди приходять за пошуком вирішення своїх проблем. Там вони знаходять залишені іншими рішення. Ви можете вільно брати рішення інших, але від вас очікується, що ви самі будете справлятися з проблемами якщо вони не відповідають вашим потребам. Ви звичайно можете звернутися до людей згуртованих навколо рішення яке вам приглянулося, але це не зажди допомагає. Сам факт того що ви користуєтесь рішенням не зобов’язує їх вам допомагати. Ба більше, учасники проекту очікують від вас участі. Того, що ви не просто візьмете рішення над яким вони гуртом працювали, а й запропонуєте своє покращення.

Тому Валентину можна назвати умовно безкоштовною. З вас ніхто не буде вимагати плати за використання грошима. Натомість від вас очікується активна участь: тестування, розробка, документування, обговорення, пожертвування, впровадження, розповсюдження і список можна продовжувати. Особливо на це потрібно звернути увагу людям які планують створювати бізнес. Без гарантій підтримки зі сторони авторів використання ПЗ схоже на гру в рулетку. Може настати той день де ви залишитесь сам на сам з критичною проблемою яку немає кому вирішити.

Такий підхід задовольнить не всіх користувачів. Не всі мають час та уміння для того щоб розвивати проект. Це дуже часто називають головним недоліком ВПЗ. Для того щоб задовольнити потреби цієї групи користувачів члени спільноти можуть надавати платні послуги. Тому до ціни володіння можна сміло додавати вартість платних книг, курсів, таблиць і креслень. Послуг з підтримки і розробки. Всі ці послуги являються абсолютно не обов’язковими і покликані полегшити ваше життя. А заодно являються джерелом фінансування подальшої розробки проекту. Не всі члени спільноти, що надають платні послуги приймають активну участь у самій розробці. Ви оплачуєте чесно надані послуги, але сам проект нічого не отримує. Не існує механізму який би змусив цих людей ділитися з людьми які стоять за розрозбкою. Це не заборонена форма паразитування. Але дуже часто люди не розуміють цього, сприймають будь кого хто популяризує програму за її оригінального автора. Ми зовсім вас не закликаємо до бойкоту таких членів спільноти. Воліємо натомість щоб ви розуміли хто істинні автори і як ви могли б їм допомогти.

Підсумовуючи можна стверджувати, що Валентина — це умовно безкоштовне ПЗ. Ціна володіння яким буде тісно пов’язана з вашими потребами і можливостями. Для когось вона виявиться занадто високою, а хтось не помітить її зовсім.

Коментарі

Коментарів поки немає.

Залиште свій коментар