Ручне редагування файлів

Ручне редагування файлів

0
Ручне редагування файлів

У роботі з файлами Валентини загалом, а також файлами мірок зокрема, виникають моменти, коли обмеження навмисні або через обмеження програми не дозволяють провести необхідні зміни. У таких випадках вирішенням проблеми стає ручне редагування файлів.

В основі всіх форматів файлів Валентини лежать типові текстові файли у форматі XML. Це означає, що для їх редагування досить відкрити файли звичайним текстовим редактором. Дуже простий текстовий редактор погано для цього підійде, переглянути файл ви так само зможете, але зручності від редагування ви не отримаєте. Тому бажано встановлювати програму, яка задовольняє наступним вимогам:

  • Дозволяє нумерувати рядки документа. Це важливо, оскільки у випадках виправлення помилок дозволяє швидко знаходити потрібний рядок. Валентина дуже часто повідомляє про місце проблеми.
  • Має підсвічування синтаксису. Дуже важлива функція, яку досі багато хто недооцінює. Виділення синтаксису окремим кольором допомагає аналізувати структуру файла.
  • Автоматичне форматування. Якщо файл, який вам дістанеться, буде погано відформатований, це позначиться на зручності роботи з ним. Зазвичай файли Валентини за промовчанням мають правильне форматування, але для роботи з іншими форматами це може бути важливим.
  • Перевірка синтаксису. Для успішної роботи з будь-яким файлом потрібно розуміти принципи його роботи. Тому дуже важливо дотримуватися цих принципів під час редагування файлів. Функція перевірки синтаксису дозволить перевірити та вказати на помилки форматування XML.

Існують інші корисні і не дуже функції, які зможуть допомогти вам у роботі з файлами.

Перш ніж приступити до змін необхідно завжди робити резервні копії файлів.

Існує кілька поширених причин з яких ви потребуватимете ручне редагування файлів:

  • Виправлення помилок. Існують два типи помилок такого роду. Перший пов’язані з структурою файлу, а другий з неправильними даними. В обох випадках Валентина не зможе успішно завершити читання файлу і вам доведеться виправляти його вручну.
  • Ручне редагування файлів. У цьому випадку ваша мета обійти обмеження програми. Наприклад, перенесення прибавок з іншого файлу. Перенесення операції вище або нижче в історії. Або ж редагування параметрів мультирозмірної таблиці.

Якою б не була ваша мета, завжди необхідно розуміти дві речі:

  • Як працює формат XML.
  • За яким принципом організовано той чи інший формат файлу.

Наприклад візьмемо редагування файлу мультирозмірних мірок. Що робити, якщо після створення файлу мультирозмірних мірок ви помилилися і хочете змінити налаштування вимірів таблиці, а Tape цього не дозволяє зробити? Правильно, відкрити файл і вручну провести необхідні зміни. Таке обмеження зроблено навмисно. Оскільки будь-яка зміна налаштувань вимірювань при заповненій таблиці не має сенсу і може повністю спотворити результат, було вирішено не пропонувати таку можливість у програмі. Ви повинні нести додаткову відповідальність за такі зміни, тому вони повинні проходити з великою обережністю та розумінням суті змін.

Для початку відкрийте файл мультирозмірних мірок у текстовому редакторі і спробуйте зрозуміти з чого він складається. Якщо у вас немає відповідного файлу ви можете перейти на сторінку нашої колекції мультирозмірних мірок та завантажити там версію для ознайомлення. Цього цілком достатньо для експериментів. Деякі блоки повинні вгадуватися без особливих проблем, а призначення інших залишиться невідомим. Але перш ніж ми почнемо редагування, ми повинні познайомитися з принципами роботи XML.

В основі цієї мови розмітки є дуже прості принципи. Для того щоб вміти працювати з файлами вам необхідно знати зовсім небагато речей. Перша - це тег. Тег дозволяє ідентифікувати дані та їх організувати. Загальна схема запису тега дуже проста. Знак менше (<), ім’я, знак більше (>). Наприклад, <version>. Існує два способи запису тегів: одиночний та подвійний. При одиночному перед знаком, що закривається, ставлять символ “/”. Наприклад, саме як одиночний тег оформлено обмеження вимірювання restriction coordinates="158;44" min="36" max="39" exclude="37;38"/>. При подвійному записі кожен тег це пара - відкриваючий та закриваючий. Зазвичай у цьому місці новачки роблять свою помилку. Плутаючи їх місцями або використовую теги, що двічі відкривають або закривають. Прикладом такого тегу може бути інформація про одиниці вимірів таблиці <unit>cm</unit>.

Розмітка XML підтримує опис більш складних структур даних. Для цього теги можуть бути вкладені одна в одну. У цьому тег ревнем вище вважається батьківським, а вкладений - дочірнім. Теги на одному рівні називаються спорідненими чи сусідніми. Прикладом такого блоку може бути секція вимірів, що нас цікавить.

<dimensions fullCircumference="true">
    <dimension base="176" type="x" min="158" max="200" step="6"/>
    <dimension base="44" type="y" circumference="true" min="42" max="66" step="2"/>
    <dimension base="45" type="w" min="33" max="63" step="1"/>
  </dimensions>

Останньою важливою особливістю, з якою нам необхідно познайомитися, є атрибути. Це альтернативний спосіб запису даних у тезі. Існує у формі пари ключ та значення. Тег може мати від нуля до нескінченності атрибутів. Значення тега завжди записується у лапках. Додавати можна лише дозволені атрибути.

Отже, оскільки ми вже познайомилися з такими поняттями як тег і атрибут, ми можемо приступати до знайомства з блоком, що нас цікавить.

<dimensions fullCircumference="true">
    <dimension base="176" type="x" min="158" max="200" step="6"/>
    <dimension base="44" type="y" circumference="true" min="42" max="66" step="2"/>
    <dimension base="45" type="w" min="33" max="63" step="1"/>
  </dimensions>

Цей блок визначає вимірювання, на що вказує його ім’я. Атрибут fullCircumference вказує на те, що значення вимірів необхідно виводити як повні обхвати. При цьому завжди у файлі значення записуються через напівобхват. Тому для зручності використання ми просимо програму враховувати це. Далі йде блок із трьох тегів. Кожен описує окремий вимір. Таких тегів може бути від одного до трьох. Кожен вимір описується списком атрибутів:

  • base - базове значення для цього виміру.
  • type - тип виміру. Допустимі значення x (зріст), y (обхват грудей або розмір), z (обхват стегон), w (обхват талії).
  • min - мінімальне значення виміру.
  • max - максимальне значення виміру.
  • step - крок зміщення значення вимірювання.
  • circumference - вказує, що значення є обхватом, а не просто розміром. Це впливає на доступні значення вимірювання.

Окремо наведемо приклад опису міток виміру.

<dimension base="44" type="y" circumference="true" min="44" max="62" step="2">
      <labels>
        <label value="44" label="88 (От 66)"/>
        <label value="46" label="92 (От 70)"/>
        <label value="48" label="96 (От 74)"/>
        <label value="50" label="100 (От 78)"/>
        <label value="52" label="104 (От 82)"/>
        <label value="54" label="108 (От 86)"/>
        <label value="56" label="112 (От 90)"/>
        <label value="58" label="116 (От 94)"/>
        <label value="60" label="120 (От 98)"/>
        <label value="62" label="124 (От 102)"/>
      </labels>
    </dimension>

Тут все має бути зрозумілим і без слів. Є блок міток, кожна мітка описує значення (напівбохват) та текст мітки, який потрібно показувати замість цифри.

На цьому все. Якщо необхідно розширити діапазон значень виміру, просто редагуємо атрибути min або max. При цьому незабуваємо враховувати крок. Для зміни базового значення необхідно відредагувати атрибут base. Не забувайте, що при цьому потрібно відкоригувати значення для всіх мірок.

Якщо слідувати досить простим правилам сам процес не викличе якихось труднощів. Трохи практики та опис стане для вас чимось простим.

Коментарі

Коментарів поки немає.

Залиште свій коментар